O interijerima

Živite li u kući, stanu  ili garsonijeri?

– Svejedno! –

Vaš dom je prostor u kojem u potpunosti možete gospodariti svojom okolinom. Kad zatvorite njegova ulazna vrata, vrlo je važno da se možete potpuno opustiti u okruženju koje odražava vašu osobnost i način života. Dom ćete htjeti namjestiti po vlastitim željama, ali savjeti dizajnera interijera, će vam pomoći da postignete harmoniju i sklad u svakom kvadratu vašeg prostora.

Pokazuje se da je takav pristup na dulji rok bolji i jeftiniji od kupnje zasebnih komada namještaja i opreme za koje se naposljetku ustanovi da ne pristaju zajedno u prostor. Puno puta pri kupnji, selidbi ili adaptaciji postojećeg prostora zanemaruju se bitni elementi kao npr. posjetioc kuću vidi najprije izvana, a privlačan pogled na vrt ili balkon uljepšat će i samu unutrašnjost. Terasa ili zimski vrt, stvaraju vezu između unutrašnjeg i vanjskog prostora.

scan0031

Promatrajući svoj prostor; pogledajte spektar boja. Jesu li boje usklađene s pokućstvom, zavjesama i draperijama kao i s podnom oblogom? Jesu li zakrčeni prolazi? Da li pokućstvo za odlaganje stvari dobro izgleda i je li praktično? Promatranje prostora na ovaj način otkriva prednosti i nedostatke, te ukazuje kako otkloniti ovo potonje. Svaka prostorija u vašem domu trebala bi imati jednaku važnost, tako da kuhinja koja je često središte obiteljskog života, bude funkcionalna i prilagodljiva, ali isto tako prijatna, kako se kuhanje ne bi doživljavalo kao ropski provedeno vrijeme pored štednjaka. Isto tako i kupaonice imaju svoje posebne zahtjeve i trebale bi se kretati između udobnosti i stupnja vodootpornosti. Također treba obratiti pažnju na boje i rasvjetu. Boja ima moć i u domu može stvoriti različite ugođaje i efekte.
Hladne boje – plava, siva, zelena – smiruju, ali će u zasjenjenoj sobi stvarati dojam hladnoće i sterilnosti. Tople boje primjerice crvena, narančasta  i žuta najbolje su u sobama s ne previše sunčeve svjetlosti, te u prostorijama u kojima želite stvoriti dojam topline i dobrodošlice.

VISTOSI-RINA

Neutralno obojene plohe i jednostavni zidovi, odlična su pozadina za upadljive komade namještaja.  Ličenje visokog stropa tamnim bojama, učinit će ga naizgled nižim, primjerice i zidovi se vizualno mogu približiti ili udaljiti, tako da korištenje tamne boje na suprotnim zidovima čini široku prostoriju užom i obrnuto. Korištenje te boje na krajnjem zidu duge, uske prostorije i svjetlije boje na bočnim zidovima pomažu da se prostorija doima širom.

Contem-38

Također uzorak na zidovima, stropovima i podovima čini kolorističku shemu dodatno vizualno zanimljivom, bilo da je u skladu sa sveukupnim efektom, bilo da služi kao kontrast.
Neobično je važno razmišljati i o rasvjeti. Pojedine prostorije poput radne sobe, kuhinje, stubišta moraju biti dobro osvijetljene, dok u područjima za opuštanje, poput dnevnog boravka ili spavaće sobe, razina svjetlosti može biti manja.

droplet-visilica

Rasvjeta će također utjecati na dojam koji ostavljaju boje. Crvena boja koju na dnevnoj svjetlosti izgleda toplo i privlačno, pod umjetnom rasvjetom, može djelovati vrlo tvrdo. Ključ uspjeha svake rasvjetne sheme jest zadovoljavanje dvaju kriterija: mora osvjetljavati tamo gdje je potrebno i efekt koji stvara treba poboljšati izgled prostorije stvarajući uravnoteženu mješavinu svjetla i sjene.

Contem-35

Prostor “postoji”  tek kad se u njemu živi, unos sitnih detalja samo Vama dragima, jednostavan je način za postizanje tog cilja. Udoban i održavan dom uljepšat će život i potaknuti osjećaj dobrobiti.
Stvorite sebi nadahnjujuće okruženje.

Projekti

Svi projekti »
© Copyright 2009 BOJA Art | Design by IMPERITO